Ölkylar för installation i privatbostäder

Sponsrade länkar

Marknaden kryllar av partyprylar ämnade för privat konsumtion. Hit hör t.ex. olika varianter av ölkylar. Merparten säljs som fristående modeller, men det finns även folk som låter installera ölkylskåp för inbyggnad.

Ölkylarna var under lång tid förbehållna kommersiella verksamheter. Kylskåpets främsta förtjänst bestod i den fria insynen, som i sin tur inbjöd till ökad köplust i ölhallarna. På senare tid har ölkylen emellertid vunnit terräng i privata hem. Alltifrån små, portabla USB-kylskåp till regelrätta inbyggnadskylar för kök finns att tillgå ute i handeln. Merparten av konsumenterna är förstås inbitna öldrickare, som investerar i en ölkyl inom ramen för sitt intresse. De flesta ölkylar som säljs är således små fristående modeller med glasdörr. Dessa placeras antingen inomhus eller ute på verandan under varma sommarkvällar.

Ölkylskåp för inbyggnad under köksbänken

En mera ovanlig variant av ölkylarna är de modeller som installeras i köket. Den enda finessen med dessa är – utöver den fria insynen – att de håller temperaturen bättre och jämnare än en vanlig kyl. Däremot kan man starkt ifrågasätta ölkylskåpens praktiska funktion, eftersom ölen – till skillnad från viner – inte blir bättre av lagring. Det handlar snarare om exponering inför vänner och bekanta och möjligen även nerkylning i stora mängder; något som kan komma väl till pass på en större fest eller kräftskiva.

Ölkylar hos vitvarukedjorna

En del vitvarukedjor erbjuder ölkylskåp till förhållandevis överkomliga priser. Eftersom ölkylar inte ställer samma krav på luftfuktighet som vinkylskåp, är prislappen i regel något lägre. De minsta ölkylskåpen med glasdörr kan införskaffas för någon tusenlapp. Små ölkylar med plats för några enstaka burkar – liksom allehanda USB-kylskåp – kan naturligtvis köpas i hobbyvaruhus för en spottstyver. Den som vill köpa en kommersiell ölkyl för användning i hemmet kan även kontakta något av de stora bryggerierna. I så fall får man emellertid räkna med att få ölmärkets logotyp placerad mitt på glasdörren – det gäller alltså att kontakta det bryggeri, vars rusdryck bäst överensstämmer med ens egna smakpreferenser.

Ölkylskåp lämpar sig väl för unga partyprisar och vuxna med ölintresse.