Litet kylskåp

Sponsrade länkar

Små kompakta kylskåp är ypperliga för fritidsboendet eller uthuset. Skillnaden mellan kompakta kylskåp och minikylskåp är att de sistnämnda enbart rymmer ett fåtal frukter eller mjölkpaket.

Litet komaktkylskåp
Volymen i s.k. kompaktkyslkåp som detta brukar täcka behoven i de flesta singelhushåll.

Skillnaden mellan minikylskåp och små, kompakta kylskåp är att miniskåpen enbart rymmer ett fåtal konservburkar eller frukter. Miniskåpen säljs ibland med 12V-uttag till husbilen eller båten. De s.k. kompaktkylskåpen erbjuder emellertid en fullgod brukskyl med frysfack på några liter. Med kompaktkylskåp avses här den typ av kylskåp som återfinns i hotellens minibarer. Dessa kan vara alltifrån 40 till 80 centimeter höga och har – till skillnad från minikylskåpen – en kompressor av samma typ som kylskåp i full storlek.

Fläktbaserad kompressor i minikylskåp

De riktigt små kylskåpen drivs i regel med en särskild kompressortyp, som går igång när termostaten indikerar ett nedkylningsbehov och avstannar helt när nedkylningsbehovet upphört. Det finns numera kylskåp i full storlek – liksom frysboxar – som drivs på 12V. Dessa är särskilt praktiska för lastbilschaufförer och jägare som behöver omedelbar nerkylning på fältet.

Mobila kylskåp med 12V-uttag

Dyrare mobila kylskåp – eller kylboxar – med 12V-uttag klarar av att kyla ner tio liter mat eller dryck till en temperatur understigande gällande temperatur med ca 20 grader. Detta innebär att dessa mycket väl kan användas som frysboxar under vinterhalvåret, förutsatt att temperaturen i det omgivande utrymmet är tillräckligt låg. Strömförbrukningen i dessa uppgår i regel till mellan 20 och 40 Watt. Billigare elektriska kylboxar från Biltema eller andra hobbyvaruhus har dock en mera tvivelaktig nerkylningsförmåga än dyrare modeller.