Kyl och frys

Sponsrade länkar

Kylskåp och frysskåp kan med fördel kombineras för att spara utrymme och energi. Tänk dock på att frysutrymmet är begränsat och inte tillåter förvaring av några större mängder råvaror.

Kyl och frys i butik
Fördelen med denna typ av kombinerade kyl- och frysskåp är att de sparar plats vad gäller rumsytan i köket.

Ett kombinerat kyl- och frysskåp är en fristående modell med både kyldel och frysdel, vanligen med frysdelen placerad undertill. Både kylskåpet och frysen drivs oftast med hjälp av en och samma kompressor ifall det rör sig om en lågprismodell. Hos dyrare modeller finns i regel ett dubbelt kompressorsystem, vilket garanterar snabbare kylkapacitet och längre hållbarhet.

Att tänka på inför köpet

Kombinerad frys och kyl
Rostfri kyl och frysskåp med separata dörrar. Denna typ av modell är forftarande populär i amerikanska hem. I Europa föredrar vi istället inbyggda modeller.

Tänk på att utrymmet i frysdelen är begränsat; något som främst beror på att kompressorsystemet upptar plats bakom frysutrymmet samt att frysskåpet har tjockare isolering än kyldelen. Detta leder i sin tur till att frysen inte kan nyttja skåpets fulla djup – många upplever ofta en stor besvikelse över att frysen inte var så djup som man förväntat sig initialt. Vidare bör man tänka på följande:

  • Ifall det kombinerade kyl- och frysskåpet är försett med ismaskin, är denna i regel placerad på kylskåpsdörren. Nackdelen med denna lyxfunktion blir således att kylskåpets förvaringsvolym minskar drastiskt jämfört med motsvarande skåp utan ismaskin.
  • Inte alla kombinerade frys- och kylskåp har dubbla termostater. Vid köp bör du noga granska om det kombinerade skåpet har separat temperaturinställning för båda skåpdelarna.
  • För den som vill optimera utrymmet i båda skåpdelarna kan det vara klokt att välja ett högt skåp. En del kombinerade frys- och kylskåp är över två meter höga, medan andra mäter måttliga 150 centimeter.
Butiksfrysbox
Den som har behov av ett fristående kylskåp, bör kombinera det med en frysbox. Undvik dock öppna frysboxar av butiksmodell – hur praktiska de än må verka. Energibortfallet från dessa är förödande.

På marknaden finns en flora av inbyggda kyl- och frysskåp som är framtagna för att passa kökets specifika stil. Låt dock inte praktiska detaljer som reglerbar hyllhöjd och löstagbara dörrhyllor stå i skuggan av designen. I fråga om livsmedelshantering är det klokast att låta funktion gå före form.