Inbyggnadskylskåp

Sponsrade länkar

Marknaden för integrerade – eller så kallade inbyggda kylskåp – är tyvärr mycket begränsad. Oftast är det bara kökstillverkarens egna modeller som passar ihop med köksutrustningen.

Rostfritt kylskåp i kök
Överväg att inte bygga in kylskåpet och välj istället en snygg, rostfri modell. Inbyggnadsskylskåp är nämligen svåra att byta ut med tanke på att luckorna bara passar utvalda kylskåp. Situationen blir särskilt problematisk med tanke på att nya kylskåp sällan håller i mer än fem år.

Den som väljer ett helintegrerat kyl- och frysskåp får tyvärr räkna med att volymen är avsevärt mindre än i motsvarande universella modeller. Dyrare modeller har dock en bättre och tunnare isoleringsstandard, som ger större utrymme invändigt. Electrolux är t.ex. väl framme inom detta område.

Sällan reapris på inbyggnadsmodeller

Förutom det faktum att utbudet på inbyggnadsmodeller är betydligt sämre än på fristående dito, bör tilläggas att prisnivån på de förstnämnda är ytterst godtycklig. IKEA:s modeller (Whirlpool) passar t.ex. enbart till varuhusets egna kök; det begränsade antalet valmöjligheter möjliggör en i det närmaste godtycklig prissättning på de integrerade kylskåpsmodellerna. Till saken hör dock att många konsumenter – trots prissättningen – är beredda att se mellan fingrarna till fördel för mera estetiska finesser hos vitvarorna. Ett integrerat kylskåp höjer nämligen värdet på köket – och hela bostaden för den delen.

Integrerad kyl utan skåpstomme

Ett annat alternativ till helintegrerade modeller är att köpa ett högt fristående kylskåp, utan skåpstomme, som tillåter montering av köksluckor på s.k. glidskena. Såväl Electrolux som AEG tillhandahåller denna typ av modeller. Dock får man räkna med att det uppstår en liten luftspalt mellan kylskåpets och frysskåpets dörrar i de fall man väljer att montera köksluckor på en i grunden fristående kylskåpsmodell. Däremot sparar man rejält med pengar på att slippa köpa stomme till kylskåpet. En ytterligare fördel är att både kyl- och frysvolymen är fullgod.