En bra brukskyl bör ha avfrostning

Sponsrade länkar

Den som efterfrågar ett kylskåp med lång livslängd bör undvika finesser som kallvattenfunktion och – för frysars vidkommande - ismaskin. Förutom att dylika funktioner begränsar utrymmet är de knappast underhållsfria.

En bra brukskyl ska i första hand vara tät och ha gott om lagringsutrymme. En tät kyl utan läckor medför att kompressorn slipper bli överansträngd, vilket i sin tur får en positiv effekt på livslängden. Lagringsutrymmet bör vara stort inne i själva kylskåpet – däremot inte i dörren. En fullastad dörr kan leda till att upphängning och tätningslister nöts snabbare, vilket på sikt ger otätheter och ökat slitage som följd.

Dubbla kompressorer i kombimodeller

Den som är ute efter en kombimodell med kyl och frys bör i första hand snegla på modeller med dubbla kompressorer. De dubbla kompressorerna bidrar dels till förlängd livslängd (en kompressor behöver inte jobba för två), dels till möjligheten att ha olika luftomlopp i kyl och frys.

Egenskaper hos bra kylskåpsmodeller

I jakten på det optimala kylskåpet kan ett tips vara att iaktta följande detaljer:

  • En kyl med aktivt handtag gör att öppningsförloppet blir mjukare.
  • Automatisk avfrostning är en självklarhet idag – undvik alltså modeller som inte erbjuder denna funktion.
  • Lusläs specifikationen om ljudnivå och energiförbrukning – dessa egenskaper är viktiga särskilt i de fall kylskåpet återfinns i små, lyhörda bostäder.
  • Se till att kylskåpets hyllor är tillverkade av härdat glas; detta är lätt att rengöra och leder till att eventuellt vätskespill inte sprider sig vertikalt i kylen.
  • En bra kyl bör erbjuda exakt temperaturinställning. Den aktuella kylskåpstemperaturen bör – för bästa översikt – visas på någon form av display.

Generellt bör man undvika kylskåp från lågpristillverkare, men i övrigt finns det ingen grundregel som säger att ett specifikt märke skulle överträffa det andra. Däremot kan man mycket väl konstatera att tyska tillverkare inte längre kan betecknas som överlägsna japanska.

En bra kyl ska vara underhållsfri i åtminstone 15 år.