Svårt hitta glödlampor till äldre kylskåp

Sponsrade länkar

Fördelen med belysningen i moderna kylskåp är att den är LED-baserad. Något som medför att man slipper dyra och komplicerade glödlampsbyten.

Alla har vi varit med om kylskåpslampor som gått sönder – och den efterföljande jakten på en passande ersättningsglödlampa. Kylskåpstillverkarna – till skillnad från biltillverkarna – använder sig nämligen inte av standardkomponenter. De har rent av egna glödlampor, som är omöjliga att få tag i utanför märkeshandeln.

Ha ersättningslampor på lager

Fördelen med moderna premiumskåp är att belysningen i regel är LED-baserad, vilket innebär att man slipper komplicerade glödlampsbyten. På sin höjd blir belysningen en aning svagare med åren, men aldrig så svag att den upphör att fylla sin funktion. I samband med kylskåpsinköp bör man emellertid alltid fråga om belysningens typ. Om det rör sig om glödlampor bör man allra helst köpa ett lager direkt när kylskåpet inhandlas – sannolikheten att hitta reservdelar är paradoxalt nog störst när kylskåpsmodellen är ny på marknaden. Beträffande kylskåpslampor bör man vidare tänka på följande:

  • Låt inte lampan lysa någon längre stund. Kylskåpbelysningen är nämligen konstruerad för att ofta kunna slås av och på under korta perioder. Dess sammanlagda livslängd – i timmar beräknat – är däremot ytterst begränsad.
  • Smörj regelbundet strömbrytaren hos äldre kylskåp – den har nämligen en tendens att fastna. Ifall lampan inte släcks påverkas temperaturen i kylskåpet – glödlampan levererar nämligen en ansenlig mängd spillvärme.

Sist men inte minst – kolla gärna belysningen en extra gång i samband med nyanskaffning av kylskåp. LED-baserade kylskåpslampor är nämligen inte alltid estetiska; somliga ger ifrån sig ett klarblått sken, medan andra lyser grönt. Färgen är med andra ord inte praktiskt genomtänkt alla gånger, vilket kan få till följd att mögelfläckar på grönsaker och smutsavlagringar inuti skåpet inte blir fullt skönjbara.

Med LED-lampor blir framtiden ljus i kylen.