Harmonisk inredning med integrerat kylskåp

Sponsrade länkar

Moderna planlösningar innebär full insyn i köket från bostadens övriga utrymmen. Detta innebär att köksinredning och övrig inredning i bostaden måste matcha varandra för att uppnå en harmonisk helhet.

Såväl rostfria som vita, fristående kylskåpsmodeller blir ofta isolerade beståndsdelar i en i övrigt enhetlig köksinredning. Detta förklarar den vita färgens popularitet i vitvaruvärlden; vitt är tidlöst, enkelt – och mycket neutralt till skillnad från t.ex. svarta och rostfria vitvaror. De senare används gärna som punkmarkörer i lyxiga kök; rostfritt är lyxigare än vitt och får därmed gärna synas. Den som emellertid eftersträvar enhetlighet och genomgående harmoni bör istället satsa på integrerade kylskåp.

Öppna planlösningar blottar köksmiljön

I moderna bostäder dominerar s.k. öppna planlösningar, där vardagsrum och kök samsas om ett trettiotal kvadratmeter utan vare sig mellanväggar eller andra avdelare. Detta innebär att köksinredningens stil, färg och form måste anpassas till vardagsrummets dito. Genom att låta bygga in kylskåpet i köksinredningen undviker man att kylskåpet blir en brytpunkt i den heterogena stilen. Själva integreringsprocessen för emellertid med sig följande svårigheter:

  • Kylskåp behöver tillgång till frisk luft för att cirkulationen ska fungera optimalt. På förekommen anledning måste ventilationen både undertill och ovanför skåpet vara välfungerande.
  • Luckan kan fästas på kylskåpsdörren antingen med hjälp av separata gångjärn eller med s.k. glidskena.
  • Tänk på att välja en kyl av bättre modell; det är problematiskt att ersätta en trasig inbyggnadskyl.

Stilen har sitt pris

Prislappen på inbyggnadskylskåp är märkbart högre än på fristående standardmodeller. Räkna med ett prispåslag på närmare 20 procent enbart för själva vitvaran. Därtill kommer naturligtvis kostnaden för luckor och montering, som ofta kräver extra komponenter såsom ventilationsgaller, sockel och förvaringsskåp både ovanför och under själva vitvaran.

Ett integrerat kylskåp är en långsiktig investering.