Glashyllor förhindrar vätskespridning inuti skåpet

Sponsrade länkar

Moderna kylskåpshyllor är tillverkade av härdat glas och omgärdade av upphöjda gummilister. Såväl glaset som listerna syftar till att undvika spridning av vätskespill.

Moderna kylskåp i standardstorlek är i regel försedda med hyllor av härdat glas. Även hyllan ovanför grönsakslådorna tenderar att vara av glasvariant. Enbart i mindre, billiga kylskåp – däribland i hotellens minibarer – kan man fortfarande stöta på gallerförsedda hyllplan. Trots att glaset medför påtagliga nackdelar – det kan t.ex. lätt gå sönder med svårighet att hitta reservdelar som följd – överväger fördelarna hos glashyllorna. Dessa kan sammanfattas i det följande:

  • Grovt nersmutsade glashyllor kan med fördel diskas i diskmaskin. Lättare smutspartiklar torkas däremot enkelt bort med trasa. Det härdade glaset är hållbart och rispas inte heller av en smula hårdhänt behandling.
  • Gamla gallerhyllor absorberar såväl bakterier som mögel – och är svårare att rengöra undertill eftersom undersidan på gallren inte är urskiljbar visuellt. Glashyllans transparens är med andra ord en klar fördel.
  • Den estetiska upplevelsen är oslagbar hos kylskåp med glashyllor jämfört med äldre kylskåpshyllor av vit gallertråd.
  • Glashyllorna tål större vikter än de ger sken av att vara konstruerade för. Till skillnad från gallerhyllor börjar de inte slutta vid höga viktpåfrestningar. Flera liter mjölk kan utan problem staplas på hyllan utan att vare sig livsmedelsprodukt eller kylskåpshylla tar skada.

Undvik spridning av fukt

Glashyllans kanske främsta förtjänst – utöver det som påtalats i det föregående – är utan tvekan möjligheten att koncentrera vätskespill till enstaka hyllplan; något som i sin tur minimerar rengöringsbehov och matsvinn om olyckan skulle vara framme. Likaså riskerar inte fukten att hamna längst ner – under grönsakslådorna – vilket ofta sker i äldre kylskåpsmodeller. Fuktsamlingar längst ner i skåpet leder ytterst till unken lukt och felaktig luftfuktighet.

Härdade glashyllor – både snyggt och praktiskt.