Minikylskåp

Sponsrade länkar

Minikylskåp är särskilt lämpliga till sommarstugan, husbilen eller husvagnen. Till motordrivna fordon bör man välja en modell med 12V-anslutning.

Minikylskåp kan avse såväl kylskåpsmodeller framtagna för fordon som modeller för hemmabruk. I det senare fallet är kylskåpet en helt vanlig modell med nerbantade yttermått och innervolym. Generellt gäller att mindre kylskåp förbrukar mindre ström än större modeller, men reduceringen står sällan i proportion till volymen. Detta innebär i praktiken att större kylskåp har en lägre strömförbrukning per litervolym än mindre dito.

Små kylskåp – priser och kännetecken

För prissättningen på små kylskåp gäller i stort sett samma förhållande som för strömförbrukningen; priserna på ett litet kylskåp är inte lika mycket lägre som kylskåpet är mindre än motsvarande standardskåp. Räkna således med att ett minikylskåp – från tillverkare såsom Cylinda eller Matsui – kostar runt 2000 kronor. Kylskåp från mera renommerade tillverkare kostar någon tusenlapp mer – och har fler funktioner men inte nödvändigtvis lägre förbrukning. De minikylskåp som ansluts till det vanliga 230V-nätet har vanligtvis en volym mellan 30 och 85 liter.

Båt- och husbilskylskåp

Marknaden vimlar av s.k. 12V-kylskåp av högst tvivelaktig typ. Tänk nämligen på att kylkapaciteten i regel är högst begränsad – särskilt under varma sommardagar. Likaså är kylskåpen i regel konstruerade som kylboxar med strömkabel – med andra ord en s.k. fläktanordning istället för vanlig kompressor. Detta gör att kylskåpet låter betydligt mera än ett vanligt kylskåp samt att kylkapaciteten är högst begränsad jämfört med stora modeller. En del modeller kan både anslutas till det fasta elnätet och till 12V-uttag.