Billiga kylskåp

Sponsrade länkar

Till och med billigare moderna kylskåpsmodeller är försedda med en automatisk avfrostningsfunktion. Däremot är isolerings- och kompressorstandard lägre än hos dyrare modeller.

Interiör i kylskåp
Även billiga kylskåp är idag utrustade med glashyllor som är enkla att rengöra samt med flexibel, ställbar hyllhöjd.

Personer som står i begrepp att köpa kylskåp till hyreslägenheter eller säsongsbostäder har mycket att vinna på att införskaffa en billig kylskåpsmodell. Medellivslängden för moderna kylskåp är generellt sett lägre än tidigare – och fördelen med billiga modeller är att de saknar populära extrafunktioner som ofta går sönder. Det tidigare effektiva köldmediet i äldre kylskåp är sedan ett par årtionden förbjudet till förmån för ett mera miljövänligt alternativ; ett faktum som lett till att livslängden även hos dyrare kylskåp har förkortats väsentligt.

Risker med billiga kylskåpsmodeller

Trots att livslängden hos billiga och dyra kylskåp håller på att jämnas ut, bör man som konsument beakta följande risker hos de riktigt billiga modellerna:

  • Isoleringsstandarden hos billiga kylskåp är fortfarande sämre än hos dyrare modeller, vilket bidrar till en högre energiförbrukning. Tillverkarna försöker ibland kompensera den högre förbrukningen genom att montera en enkel kompressor; något som ytterligare förkortar livslängden (eftersom kompressorn får jobba extra hårt). Det finns dock ett mycket stort antal billiga kylskåp som är försedda med dubbla kompressorer – dock är det viktigt att försäkra sig om detta i samband med köptillfället (ifall det rör sig om ett kombinerat kyl- och frysskåp).
  • Avfrostningen sker oftast automatiskt även i billiga modeller, men i regel enligt principen att smältvattnet rinner ner i en ränna inne i kylskåpet. Ett vanligt fenomen är att denna ränna täpps igen, vilket leder till översvämning inne i kylskåpet.
Kylskåp i butik
Stormarknader som denna säljer förvisso billiga kylskåp – men de allra billigaste kylskåpen återfinns idag på nätet.

Generellt bör man alltså – som konsument – undvika att stirra sig blind på priset. Undvik likaså ett skåp med onödiga elektroniska finesser och prioritera hellre dubbla kompressorer och bra energimärkning (vanligtvis ett tecken på god isoleringsstandard).