Gasolkylskåp

Sponsrade länkar

Gasolkylskåp används i regel i motordrivna fordon och på båtar. Kylskåpet är praktiskt då det fungerar även när elnätet inte är tillgängligt.

Många väljer att installera ett gasolkylskåp i husvagnen eller husbilen trots att fordonet är förberett för att kunna härbärgera ett elektriskt kylskåp.

Fördelen med gasoldrivna kylskåp är nämligen att kylskåpet kan vara igång även när fordonet inte är anslutet till elnätet eller dragbilens batteri. Gasolkylskåpen fungerar enligt följande:

  • Förbränningsluften tas in utifrån, bakom själva skåpenheten. Husbilens eller husvagnens vägg måste således vara försedd med luftgaller, alternativt en väl tilltagen luftficka mellan vägg och kylskåp (ifall man vill ta in luften inifrån). Det går även att ta in luft via slang från fordonets utsida – ett utmärkt alternativ för den som vill spara plats.
  • De avgaser som kylskåpet ger ifrån sig måste ledas ut genom rör, som är förpliktigade att uppfylla specifika krav. De flesta rör som säljs i detaljhandeln är tillverkade enligt föreskrifterna, men det skadar inte att fråga en gång extra. Vidare får avgasledningen enbart ha ett visst antal skarvar – och det finns begränsningar avseende slangens längd. Till yttermera visso får utloppslangarna inte ledas ut genom motorutrymmen; något som för övrigt kan tyckas självklart.

Gasolkylskåp och tillverkare

De större kylskåpstillverkarna är måna om att tillverka kylskåp för alla typer av kundgrupper. Således finns gasolkylskåp att tillgå från kända tillverkare som Electrolux, Upo och Cylinda. Billiga gasolkylskåp från okända tillverkare – som ofta säljs via stormarknader som Biltema eller Jula – är att betrakta som budgetvarianter. Dessa kan fungera alldeles utmärkt, men var medveten om att reservdelsutbudet kan vara begränsat.