Begagnad reservkyl eller för uthyrningsändamål

Sponsrade länkar

Andrahandsvärdet på kylskåp är i princip obefintligt, vilket innebär att man kan få mycket kylskåp för lite pengar. En utmärkt lösning för den som letar andrakylskåp – eller vill utrusta en lägenhet för uthyrningsändamål.

Undertonen i många kylskåpsannonser är att ägaren vill bli av med sin vitvara till varje pris. I utbyte mot en symbolisk summa – ofta några hundralappar plus transport – kan man alltså komma över ett funktionsdugligt kylskåp med potential att hålla i många år. Med andra ord ett ypperligt alternativ för den som av någon anledning inte vill satsa några större summor på kylskåp. Det kan t.ex. röra sig om en investering till en lägenhet som hyrs i andra hand, en bostad för uthyrningsändamål eller ett reservkylskåp till syltförrådet.

Risker med begagnade kylskåp

Eftersom marknadsvärdet på begagnade vitvaror är lägre än bruksvärdet riskerar man inte några större penningbelopp även om kylskåpet skulle visa sig otjänligt. Den risk man i första hand löper är att innehållet går förlorat – värdet på livsmedelsinnehållet är högre i kombinerade kyl- och frysskåp särskilt i de fall frysen är full med kött. Övriga risker med begagnade kylskåp:

  • Hemförsäkringen täcker inte skador på kylskåp äldre än 10 år. Däremot kan man få ersättning för förstörd mat.
  • Gamla kylskåp erbjuder sällan möjlighet till exakt temperaturinställning. Ta därutöver i beaktande att termostat och kompressor fungerar dåligt, vilket kan leda till oönskade temperaturskiftningar.
  • Såväl ljudnivå som energiförbrukning är högre hos äldre kylskåpsmodeller. Ett begagnat kylskåp är således idealiskt för den som inte själv behöver betala för energiförbrukningen (t.ex. vid uthyrning).
  • I äldre kylskåp fungerar avfrostningen inte optimalt, vilket leder till fuktansamlingar och i slutändan mögelbildning.
  • Likaså kan avfrostningen i frysen vara obefintlig eller fungera undermåligt i äldre kombimodeller.

Ytterligare en risk med äldre kylskåp är att tätningslisterna nötts till den grad att kalluften läcker ut genom dörrspringorna; något som naturligtvis leder till ökade energikostnader. Var därför noga med att göra en okulär granskning av listerna i samband med köp.

Begagnade kylskåp är nästan gratis i inköp.